Νίκος Καββαδίας, Ο τελευταίος αμαρτωλός

Συγγραφέας: Δημήτρης Νικορέτζος
Εκδότης: Εντός
Αριθμός Σελίδων: 440
Έτος Έκδοσης: 10-2003

Το βιβλίο “Νίκος Καββαδίας. Ο τελευταίος αμαρτωλός” είναι γραμμένο με τρόπο εύληπτο αλλά και φιλολογικά τεκμηριωμένο, απευθύνεται στη συγκίνηση του ευρύτερου κοινού: Τόσο στους κριτικούς και στους ερευνητές του έργου του όσο και στους απλούς εραστές των θαλασσινών του ονειροπολήσεων.

Μέσα από αυτό, ο δοκιμιογράφος και ποιητής Δημήτρης Νικορέτζος, μας παρουσιάζει μία πλατιά και διεισδυτική φιλολογική, ιστορική και κριτική εποπτεία στο έργο του Νίκου Καββαδία. Προβάλλοντας ακόμη και τις ελάχιστα μέχρι σήμερα φωτισμένες δημιουργίες του “ποιητή της θάλασσας”, ο συγγραφέας αναλύει τη γενική πνευματική φυσιογνωμία και τις ανθρώπινες πτυχές του χαρακτήρα του Νίκου Καββαδία, ανακαλύπτοντας τον ποιητή πίσω από την αχλή του μύθου.

Η διαρκής επικαιρότητα του Καββαδία, οι μεταφυσικές διαστάσεις που προσέδωσε το υγρό στοιχείο μέσα από το έργο του, τα κρυμμένα νοήματα και οι «φωτογραφικές» αποτυπώσεις της πραγματικότητας, μελετήθηκαν διεξοδικά στο πλαίσιο της πολυετούς έρευνας που πραγματοποίησε ο συγγραφέας, ανατρέχοντας όχι μόνο στη σχετική βιβλιογραφία, αλλά ακόμα και στο αρχείο της οικογένειας του ποιητή.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s