Σύντομο υπόμνημα στο ποίημα “Στεριανή Ζάλη” του Νίκου Καββαδία

cebdceb9cc81cebacebfcf82-cebaceb1ceb2ceb2ceb1ceb4ceb9cc81ceb1cf82-cf83cf84ceb5cf81ceb9ceb1cebdceb7cc81-ceb6ceb1cc81cebbceb7

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το ποίημα συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή “Πούσι” (1947) και αφιερώνεται στον ποιητή και θεατρικό συγγραφέα Νίκο Τουτουντζάκη.

snip20140130_5

Η έννοια της “στεριανής ζάλης” περιγράφει το αίσθημα που βαραίνει τον ναυτικό, όταν βρίσκεται στη στεριά. Πρόκειται για μια αίσθηση αστάθειας, ιλίγγου και αποπροσανατολισμού ανάλογη με τη ναυτία που προκαλεί στους στεριανούς η θάλασσα και που οφείλεται στο γεγονός ότι ο στεριανός νιώθει πως η στεριά είναι χώρος στον οποίο δεν ανήκει. Για τη “στεριανή ζάλη” βλ. περισσότερα στη σχετική μας σημείωση στο ποίημα “Μαρέα”, όπου παρατίθεται και ενδεικτικό απόσπασμα από τη “Βάρδια”.

Στο εν λόγω ποίημα η αίσθηση της αστάθειας επιτείνεται από το γεγονός ότι ο ίδιος ο χώρος του ποιήματος είναι οριακός: το ποίημα τοποθετείται στο λιμάνι του Λονδίνου (Port of London) στις όχθες του ποταμού Τάμεση, στο οποίο έχει προσαράξει το καράβι, προφανώς για καιρό. Το λιμάνι γενικά στον Καββαδία είναι ένας «άλλος» χώρος, between and betwixt, ούτε στεριά ούτε θάλασσα, χώρος στον οποίο ο ναυτικός βυθίζεται στην πορνεία, τα ναρκωτικά και την κραιπάλη εν αναμονή του καινούριου απόπλου, που συχνά καθυστερεί βασανιστικά.

Το λιμάνι είναι αρκετά κοντά στη θάλασσα, ώστε να υπόσχεται εξωτικές διαφυγές, που δεν επιτυγχάνονται ποτέ (το ταξίδι του σύγχρονου ναυτικού είναι πεζό, άχαρο και γυρνά “στις ίδιες πολιτείες παντοτινά” (“Καφάρ”)· είναι, όμως, επίσης αρκετά κοντά στη στεριά, ώστε να θυμίζει, πικρά, το ανέφικτο της οικογενειακής θαλπωρής, το ανέστιο του ναυτικού, ο οποίος ανήκει παντού και δεν ανήκει πουθενά. “Τα σπλάχνα [του ναυτικού] κι η θάλασσα ποτέ δεν ησυχάζουν” (Σολωμός): στην ξηρά, νιώθει “στεριανή ζάλη” και διακατέχεται από “των αναχωρήσεων τη μανία” (“Καφάρ“)· στη θάλασσα τον βασανίζει ακατάπαυστα η έλλειψη ιδιαίτερα της γνήσιας γυναικείας επαφής.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου εδώ: http://antonispetrides.wordpress.com/2014/02/01/kavvadias_steriani_zali/

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s