Μελβούρνη: Εκδήλωση στις 12 Ιανουαρίου 2018 στα γραφεία του «Νέου Κόσμου» – «Μελβούρνη και Λεμεσός: Δύο λιμάνια του Νίκου Καββαδία»

Την Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018, στις 7μμ., στα γραφεία του «Νέου Κόσμου», ο Μίμης Σοφοκλέους θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Μελβούρνη και Λεμεσός: Δύο λιμάνια του Νίκου Καββαδία».

Η παρουσίαση του βιβλίου στα γραφεία του «Νέου Κόσμου» έχει σημασιολογική όσο και σημειολογική χροιά, μιας και, όπως λέει ο Μίμης Σοφοκλέους, ο Καββαδίας έγραψε πολλές φορές για τη Μελβούρνη και έζησε τη μεταναστευτική εποχή αφού υπηρετούσε στο πλοίο «Κυρήνεια» που μετέφερε χιλιάδες Έλληνες στην Αυστραλία. Μάλιστα, το «Κυρήνεια» το ιστορικό πλοίο της μετανάστευσης, έγινε ποίημα από τον Νίκο Καββαδία και τραγούδι από τον Θάνο Μικρούτσικο. Έμπνευση ήταν το μεγάλο ταξίδι της ξενιτιάς στην Αυστραλία και οι 7 νάνοι της ανιψιάς του!

Το «Κυρήνεια» ήταν από τα πρώτα επιβατηγά πλοία με το οποίο ταξίδεψαν οι μετανάστες στην Αυστραλία. Το ιστορικό πλοίο είχε συμμετάσχει και στους δύο παγκόσμιους πολέμους και τα επόμενα χρόνια είχε αναλάβει το ταξίδι της ξενιτιάς για χιλιάδες Έλληνες μετανάστες. Ο Καββαδίας έκανε μερικά ταξίδια με το «Κυρήνεια» και στο ποίημα εξιστορεί τις εμπειρίες του. Το ταξίδι διαρκούσε ένα μήνα και στο διάστημα αυτό ο ποιητής είχε την ευκαιρία να γνωρίσει πολλούς ανθρώπους οι οποίοι αναφέρονται στους στίχους των ποιημάτων του.

Ο Νίκος Καββαδίας, ο ποιητής της πλώρης και των αμέτρητων λιμανιών, είναι ο ποιητής που αγάπησε τη στεριά και θέλησε να μας μάθει να τη ζούμε καλύτερα. Αυτή είναι η άποψη του ακαδημαϊκού και επιστημονικού διευθυντή του Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού, Μίμη Σοφοκλέους, ο οποίος μελετά για πάνω από 20 χρόνια τον Καββαδία, ακολουθώντας τα χνάρια του από τη Μελβούρνη στη Λεμεσό, στα 2 λιμάνια όπου και ο ίδιος μοίρασε τη ζωή του.

Με το εν λόγω βιβλίο -αποτέλεσμα επίπονης και επίμονης αναζήτησης ντοκουμέντων, φωτογραφιών, αλληλογραφίας και ζωντανών αναμνήσεων από τα ταξίδια του ποιητή στη Μελβούρνη και τη Λεμεσό, αποκαλύπτεται η ιδιαίτερη σχέση που είχε ο Νίκος Καββαδίας με την πόλη μας και τους ανθρώπους της.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s